Menu
RSS

 РОСЛИННИЦТВО » ОВОЧІ

Червонокачанна капуста: технологія вирощування

  • Автор: Іван Федосій
  • Перегляди: 2199
Червонокачанна капуста: технологія вирощування

Червонокачанна капуста добре переносить заморозки і спеку та гарно зберігається.

Червонокачанна капуста добре переносить заморозки і спеку та гарно зберігається, а ціна на неї на 20-50% вища за білокачанну капусту.

Біологічні особливості червонокачанної капусти

  • Вегетаційний період становить 105-200 днів (залежно від сорту).
  • Розсада витримує заморозки -5 ... -8°С; дорослі рослини -7 ... -8°С.
  • Червонокачанна капуста стійка до підвищених температур.
  • Рослина дуже світлолюбна, при вирощуванні в затінку качан утворюється на 2-3 тижні пізніше.
  • Вимоглива до вологості ґрунту, але перезволоження переносить погано, тому слід уникати низинних місць, де застоюється вода.
  • Любить легкі ґрунти , окультурені, родючі, водопроникні, рН не нижче 5,5 і не вище 7,0. Кислі ґрунти непридатні для вирощування.
  • Чуйна до органічних і мінеральних добрив. У період наростання листя споживає більше азоту, а при формуванні качана - фосфору і калію.

Агротехніка вирощування червонокачанної капусти

Вирощують червонокачанну капусту розсадним способом або безпосереднім посівом насіння в ґрунт.

Вирощування розсади

При вирощуванні розсади слід звернути увагу на наступне:

  • вибір ділянок під капусту: хороший дренаж, можливість укриття плівкою;
  • можливість своєчасного посіву навесні;
  • рівна поверхня поля – навіть невеликі нерівності можуть призвести до утворення нерівномірних качанів;

На 1 кв. метр висівається 400-500 насіннин. Ширина міжрядь 8 см, відстань між насінням 2,7 см.
Глибина посіву – 1-1,5 см залежно від вологості і стану ґрунту. При посіві на глибину більше 2 см ускладнюється проростання.

Читайте також: 8 секретів вирощування розсади овочів

Посів у відкритий ґрунт

  • Посіви бажано накрити (перфорованої) плівкою. Коли перші листочки  розвинуться, плівку можна зняти.
  • Полив проводиться тільки на стадії проростання. Надлишок вологи призводить до слабкої розсади.

Вихід розсади приблизно такий:

  • посів у скляні або тунельні теплиці - 70%,
  • посів під плівку (перфоровану) -60%,
  • посів у відкритий ґрунт - 50%.

Обробка ґрунту

Осіння обробка ґрунту (основна):

  • лущення дисковими лущильниками на глибину 4-6 см;
  • зяблева оранка на глибину 23-25 см із передплужниками;
  • зяб залишають на зиму неборонованною, що веде до розпушування і загибелі шкідливих комах.

Ранньовесняна обробка полягає в боронуванні зябу і культивації.

Сівозміна при вирощування червонокачанної капусти

Добрими попередниками для капусти червонокачанної є бобові культури, огірок, цибуля, картопля, буряк, томати та багаторічні трави, особливо бобові.

Не слід повертати червонокачанну капусту на колишнє місце або вирощувати після інших хрестоцвітих культур раніше, ніж через 3-4 роки.

Органічні добрива

Червонокачанна капуста добре реагує на внесення під неї гною, який є комплексним добривом (азотно-фосфорно-калійним), оптимальна доза гною становить 40-50 т на 1 га. Гній під капусту, особливо ранню, слід вносити під зяблеву оранку. Крім гною, під капусту використовують ще перегній, пташиний послід, торфокомпост, а також бактеріальні добрива.

Мінеральні добрива

Капуста червонокачанна добре реагує на мінеральні добрива. На досить родючих, з високим вмістом гумусу ґрунтах по мінеральним добривам вона дає врожаї вищі, ніж по навозу. Мінеральні добрива вносять з розрахунку - N60-120 P60-120 K60-120.

Висадка розсади в ґрунт

При висадці розсади слід звернути увагу на наступне:

  • чим менше рослин, тим більший буде качан;
  • рекомендована ширина міжрядь - 70 см.
  • перед висадкою розсаду слід полити;
  • не допускати в'янення розсади на сонці і вітрі;
  • розсаду необхідно полити її якнайшвидше після посадки;
  • під час висадки або через кілька днів після цього можна провести обробку проти весняної капустяної мухи препаратом Базудін (10г/100м2).

Догляд за рослинами

Перший міжрядний обробіток ґрунту на глибину 5-6 см проводять через 8-12 діб після висадки розсади, другий і наступні через кожні 10-12 діб.

Капусту червонокачанну підгортають так

  • ранньостиглу - 1 раз на початку інтенсивного росту листя у фазі 7-8 листків, через 20-25 діб після висаджування розсади,
  • середню та пізню – на початку формування качана перед змиканням листя - 2-3 рази.

Останній раз підгортання і глибоке розпушування, якщо це необхідно, проводять перед змиканням листя в міжряддях.

Підгортання рослин капусти червонокачанної зменшує засміченість посадок на 83-88%, а витрати праці на прополювання - у 2-3 рази.

Боротьба з бур'янами

Через 5-7 днів після висаджування розсади і утворення перших коренів слід провести хімічну обробку проти злакових бур'янів препаратами Пантера (1-2 л/га), Супер Зелек (1-1,5 л/га), Тарга Супер (1-2 л/га). Стежити, щоб ґрунт був досить вологим для хорошого ефекту обробки. Після внесення хімікатів проти бур'янів наступна обробка ґрунту повинна бути проведена якомога пізніше, щоб не зменшити ефект.

Полив

При оптимальній вологості ґрунту зростання внутрішніх листя у капусти відбувається швидше зовнішніх, тому вони утворюють щільний качан. Великі ж коливання вологості ґрунту призводять до нерівномірного зростання внутрішнього листя і розтріскування качанів.

Поливають червонокачанну капусту відразу після висаджування розсади за нормою 300 м3 води на 1 га.

  • в Поліссі та Прикарпатті - 2-3 поливи,
  • в Лісостепі - 5-7,
  • у Степу - 7-8.

Поливні норми:

  • до початку зав'язування качанів - 300-350 м3 на 1 га,
  • в період їх формування - 400-450 м3 на 1 га.

Зрошувальна норма коливається в залежності від зони вирощування від 1200 до 3200 м3 води на 1 га.

Захист від шкідників

Обприскування краще проводити рано вранці, стежачи за тим, щоб були добре оброблені як ґрунт, так і листя рослин.

  • Brevico ryne brass, та інші види попелиці. У цій групі найбільш небезпечною є тип Вrеviсоrуnе, який досить швидко після висадки з'являється на рослинах. На розсаді можна провести обробку препаратами тривалої дії: Бі-58 або Базудін.
  • Delia brassica (весняна капустяна муха). Ця комаха часто зустрічається в районах, де йде інтенсивне вирощування капусти. Комаха відкладає яйця біля основи розсади. З'являються личинки пожирають стебло, при цьому сильно сповільнюється ріст і розвиток рослини. Обробка під час вирощування розсади проводиться переважно гранулами або порошком. Використовується один з наступних препаратів: Політрін 200 ЕС, 0,2 л / га, Децис Форте 0,05-0,07 л / га.

Збирання врожаю

Збирання врожаю капусти проводиться вручну. Пошкодження качанів при збиранні не тільки веде до погіршення зовнішнього вигляду, але й погіршуються лежкість і терміни зберігання.

Слід пам’ятати, що лежкість перезрілої капусти є гіршою.

У полі капуста протягом короткого часу може виносити невеликі заморозки. Допускається замерзання зовнішніх листя. Але повністю замерзла капуста починає гнити.

Зберігання червонокачанної капусти

  • Капуста зберігається при температурі 0 ° С і вологості повітря 95%. Слід уникати великих коливань температури.
  • Зберігати капусту слід в охолоджуваному приміщенні в контейнерах, піддонах, у контейнерах розбірних, виготовлених з оцинкованих сталевих труб. Внутрішня висота контейнера 100 см, об'єм близько 2 м2, тобто вміщується близько 900 кг капусти.
  • Термін зберігання ранніх сортів капусти обмежений. Сорти, призначені для зберігання, можуть зберігатися протягом півроку або навіть 9 місяців.
  • Під час зберігання спостерігаються втрати ваги. За 6 місяців зберігання втрати вологості можуть скласти 5-6%, відходи через підгнилих і засохлих листя 8-1 2%, в залежності від якості капусти. Втрата вологості може призвести до погіршення кольору.
  • Не рекомендується зберігати капусту разом з фруктами через виділення ними етилену.
© Федосій І. А., канд. с.г. наук, кафедра овочівництва НУБіП України