Menu

 РОСЛИННИЦТВО » ОВОЧІ

Як вибрати кращі сорти і гібриди моркви

  • Автор: Юлія Супрунова
  • Перегляди: 5339
Як вибрати кращі сорти і гібриди моркви

Перш, ніж підійти до вибору сорту моркви, слід визначитися навіщо вона вам.

Тобто, яку маркетингову мету від вирощування цієї культури Ви перед собою ставите.

Варіанти відповідей:

  • на переробку,
  • для зберігання,
  • на ранню пучкову продукцію,
  • для отримання власної свіжої продукції.

Визначилися? Тоді починаємо розбиратися що до чого, і які сорти обрати.

Сорти моркви для переробки

Найчастіше використовуються сорти моркви із високим вмістом сухої речовини (8-16%) і каротину (8-20 мг/%), рівні, середні за довжиною, у яких серцевина не дуже відрізняється за кольором від кори, м'якоть має інтенсивне яскраве забарвлення: 

  • Вікторія F1 (Seminis vegetable seeds, Голландія),
  • Курода Шантане F1 (SAKATA, Японія),
  • Абако F1 (Seminis vegetable seeds, Голландія).

Сорти моркви для тривалого зберігання

Підходять щільні, тверді коренеплоди середніх і пізніх сортів: Курода Шантане F1 (SAKATA, Японія), Абако F1 (Seminis vegetable seeds, Голландія).

Сорти моркви для одержання ранньої пучкової продукції

Отут кращими є скоростиглі сорти моркви із вузькою короткою розеткою листя і коротких коренеплодів округлої форми, такі як Лагуна F1 (Nunhems, Голландія), Вікторія F1 (Seminis vegetable seeds, Голландія), а для механізованого збору, навпаки, краще підходять сорти моркви із довгим потужним листовим апаратом, 

Сорти моркви для ринку свіжої продукції

Вирощують ранні та середні сорти моркви із коренеплодами, які мають гарний вигляд, високі смакові якості та ніжну, соковиту м'якоть. Особливо цінуються як для споживання у свіжому виді, так і для переробки, сорти моркви із дуже маленькою серцевиною.

Три фактори при виборі сорту моркви

1. Скоростиглість і форми коренеплоду.

Довжина коренеплодів моркви коливається від 10 до 30 см. Вона залежить від вибору типу ґрунту та глибини оранки: на важких ґрунтах коренеплоди формуються коротше, на перезволожених - вони набувають більш подовжену конічну форму, а на важких глинистих та погано оброблених ґрунтах коренеплоди подовжуються та загострюються. До речі, сорти моркви із округлою та укороченою формою коренеплодів більш скоростиглі, у порівнянні із циліндричними та конічними.

2. Забарвлення м'якоті коренеплоду та розмір серцевини.

Необхідно враховувати, що характерне забарвлення даного сорту моркви проявляється лише за технічної стиглості. Коренеплоди при пучковій стиглості найчастіше бувають жовтими, навіть у сортів моркви із жовтогарячим забарвленням. 
Забарвлення м'якоті коренеплоду моркви, як правило, темніше в порівнянні з забарвленням серцевини (вторинної ксилеми). Розмір серцевини залежить від діаметру коренеплоду та кількості листів: чим більшу кількість листя мають рослини, тим більшим є розмір серцевини. 

3. Формування надземної маси.

Для механізованого збирання краще підходять сорти моркви із довгим потужним листовим апаратом. Чим більш скоростиглий сорт моркви, тим листя коротше.

Окрім цього при виборі сорту моркви слід розібратися до якого з п'яти сортотипів належить вибраний сорт або гібрид моркви.