Menu
RSS

РОСЛИННИЦТВО » ФРУКТИ, ЯГОДИ

Обрізка винограду восени

  • Автор: Ростислав Супрунов
  • Перегляди: 4127
Обрізка винограду восени

Правильна обрізка кущів винограду восени має велике значення для врожаю наступного року.

Обрізка починається через два-три тижні після листопада. Такий відрізок часу потрібний для того, щоб частина вуглеводів перейшла з молодих пагонів в багатолітню частину кущів і в коріння.

Обрізаючи виноград, необхідно залишити декілька резервних пагонів, які після нормальної зимівлі потрібно видалити. В першу чергу слід обрізувати найменш морозостійкі сорти. Роботи по обрізці винограду виконують до температури мінус 3 градуси. При температурі нижче мінус 3 градуси лоза стає ламкою.

Основну обрізку виноградних кущів в зоні укривного виноградарства проводять восени перед зимовим укриттям кущів. При цьому зменшується об'єм кущів і їх значно легше укрити.

Обрізка кущів винограду восени має велике значення для врожаю наступного року. Рання обрізка, услід за збиранням врожаю, не забезпечує повного відтоку поживних речовин в нижні частини куща. Тому обрізку на нове плодоносіння необхідно проводити в більш пізніші терміни, перед осінніми заморозками, але до підмерзання ґрунту.

Якщо виноград, що висить на шпалері потрапить під заморозки в середині або в кінці осені, це навіть добре, бо він трохи загартується.