Menu
RSS

БІЗНЕС » АГРОПОЛІТИКА

Органічне землеробство – модний тренд овочівництва на Заході

  • Автор: Ніна Козакова
  • Перегляди: 5623
Органічне землеробство

Широке запровадження органічного землеробства могло б дати українським фермерам шанс закріпитися на європейському ринку.

Якщо ще 10 років назад органічне землеробство — вирощування продуктів, що не містять нітратів, пестицидів, гормонів та генномодифікованих організмів — сприймалося як примха для забезпечених людей, то зараз все більше європейців, а слід за ними і українців, купляючи якийсь продукт, уважно вивчають інформацію на етикетці.

Органічне землеробство

Супермаркет органічної продукції у Німеччині.

Споживачі вже не такі всеїдні, якими були роками, — вони все частіше замислюються, наскільки вміст їхніх тарілок корисний та безпечний.

Органічне землеробство: ринок еко-продуктів зростає щороку

За даними міжнародних експертів, ринок органічних продуктів зростає з кожним роком і стає новою перспективною галуззю сільського господарства. На Заході вже існують мережі супермаркетів, які продають виключно органічні продукти. Крім того, звичайні великі супермаркети мають в своєму асортименті групу еко-товарів, на етикетках яких докладно описано не тільки склад, але й те, яким чином було здійснено органічне землеробство. В результаті у споживача є вибір: вживати молоко від корів, яким кололи гормони чи антибіотики, чи екологічно чисте, їсти яблука із садів, які оброблялися хімічними інсектицидами, чи органічні продукти.

Експерти впевнені, що глобальна тенденція до споживання еко-продукції найближчими роками охопить і Україну. А значить, українському фермерові треба бути готовим до нових викликів ринку.

«Тризіркове» захоплення

В середньому органічні продукти на заході коштують на 50% дорожче — і це справедливо. Адже, застосовуючи органічне землеробство і вирощуючи овочі й фрукти без хімічних добрив, фермер заздалегідь погоджується на більш низьку врожайність. До того ж вирощування органічних продуктів – це маломасштабний бізнес. Таку продукцію виробляють, як правило, невеликі фермерські господарства.

Цікаво, що в Америці великої популярності останнім часом набуло органічне землеробство, яке дозволяє вирощувати органічні продукти на невеликих ділянках біля дому, на балконі і навіть на підвіконні. 

Тенденцію переходу на органічне землеробство підтримало багато публічних персон світу. Перша леді Америки Мішель Обама вирощує органічні продукти разом із своїми дітьми на невеличкій ділянці біля Білого дому. Мають власні органічні фермерські господарства зірка Голівуду Джулія Робертс, англійська актриса та модель — Елізабет Херлі, яку вже охрестили найгарнішою фермершою світу.

А британський МакДоналдз заявив, що використовує лише натуральне і екологічне молоко з ферм. Місцеві сезонні органічні продукти – це також модне меню багатьох закладів громадського харчування.

Звичайно, щоб нагодувати населення Землі, не обійтися без інтенсивних методів виробництва. Але органічне землеробство буде набирати обертів, стверджують аналітики.

Органічні продукти

Органічні продукти — це такі продукти, при виробництві яких:

  • у рослинництві (органічне землеробство) заборонено використовувати ядохімікати для боротьби з бур'янами, шкідниками й хворобами рослин, а також мінеральні добрива синтетичного походження, при цьому захист рослин здійснюється переважно препаратами натурального походження, а для живлення ґрунту й рослин використовуються органічні добрива;
  • категорично заборонене використання генетично модифікованих організмів;
  • у тваринництві не дозволяється застосовувати стимулятори росту, гормони й антибіотики, а для лікування тварин використовуються профілактичні засоби й гомеопатичні препарати.

Органічні продукти  вироблені відповідно до затверджених правил (стандартів), а органічне землеробство має пройти процедуру сертифікації, яка поки що не затверджена. При цьому органічні продукти належним чином маркуються. На етикетці повинен бути нанесений відповідний логотип, а також інформація про відповідний орган сертифікації.

Переваги, які мають органічні продукти

  • Відмінні смакові якості, відсутність шкідливих домішок, високі стандарти якості органічної продукції, мають позитивний вплив на ваш організм, охороняють ваше здоров'я.
  • Органічні продукти безпечні для людини й навколишнього середовища, вони не забруднені нітратами, важкими металами, залишками пестицидів, гербіцидів й інших речовин хімічного синтезу.
  • Органічні продукти не містять хвороботворних мікроорганізмів, паразитів і алергенних компонентів.
  • Органічні продукти не містять генетично модифікованих організмів і речовин, зроблених на їхній основі.
  • Органічні продукти зберігають живильні властивості, якість, безпечність й натуральний склад при переробці, оскільки використовуються тільки натуральні методи переробки й традиційні рецепти, природні речовини й матеріали для пакування, заборонене використання синтетичних ароматизаторів, консервантів, добавок і т.д.