Menu
RSS

ТВАРИННИЦТВО » ІНШІ ТВАРИНИ

5 кроків до відкриття козиної молочної ферми

  • Автор: Олена Марчик
  • Перегляди: 6549

Скільки коштує відкриття власної козиної ферми? На кінцеву вартість проекту впливає надто багато чинників, але ми спробували передбачити основні пункти витрат і заходів для старту.

Читайте 5 порад для майбутнього власника козиної ферми.

 1.Підібрати здорових тварин

Кози зааненської породи - чемпіони по надоях!

Найбільш цінною молочною породою в Україні вважається зааненська. Її переваги – відсутність ріг, відсутність специфічного запаху, висока плодовитість й молочність. Зааненську козу ще називають міні-корова, адже вона здатна давати 600-800 л молока на рік (при інтенсивних технологіях - 1200 - 1500 кг).

РАДИМО: Популярні породи кіз - огляд [ФОТО]

При покупці зааненської кози з-за кордону її середня вартість буде 500 євро. Проте в Україні теж є багато хороших пропозицій від агрокомпаній і ферм. Вартість породистої зааненської кози сягає 3000 гривень, козенят – близько 800 гривень, породистих племінних козликів – від 1500 грн. на у звичайних приватних осіб може бути дешевшою, та краще купувати у племінних господарств: є гарантія придбання здорової та чистопородної тварини.  

 2. Облаштувати приміщення для кіз.

Приміщення для утримання кіз може бути з будь-якого матеріалу – з дерева, цегли, із піщанику, саману тощо. А от підлога – бажано дерев’яною (дерев’яні лежаки), ні в якому разі не бетонною! Кози люблять лежати, і холодна підлога може стати причиною маститу. Підлога робиться з невеликим ухилом для стоку рідини.

Еміль ван Хаарен, незалежний консультант, засновник і власник голландської компанії «Капріскоп», який успішно реалізував понад 40 проектів зі спорудження козиних і овечих ферм на 1000-5000 голів, радить:

«Найпростіше створити належні умови для утримання тварин у металокаркасних сараях із ізольованим дахом. Влітку вони не так нагріваються, а взимку менше холонуть. Для спекотних умов треба правильно спроектувати систему вентиляції й подачі води та передбачити вчасне оновлення соломи для підстилки. Найкомфортніше дійні кози почуваються при температурі від +10 до +25 ° С».

 3.Придбати обладнання

Нині на ринку представлене різне обладнання — від найпростішого до високотехнологічного.

Найдешевший доїльний апарат вітчизняного виробника «Імпульс ПБК-4» буде коштувати близько 4000 грн (обслуговує від 1 до 3-х кіз на годину; ємкість для молока – 15 чи 22 л).

Найпопулярніший український апарат – «Білка-1» обійдеться в 6500 грн (передбачений для доїння від 1 до 20 кіз на годину; вміст бака – 20 л). Аналогічний для одночасного доїння двох кіз – «Білка-2» – 8000 грн.

Найдорожчий доїльний апарат на ринку – «Моя Мілка-13» – коштує близько 23000 грн. Одночасно обслуговує 4 кіз. Продуктивність – 120 кіз за годину; доїльна ємність– 25 л.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купить сепаратор для малої ферми: 5 порад щодо вибору молочного сепаратора

Знадобиться Вам і охолоджувач молока. Залежно від об’єму його ціна коливатиметься від 30 до 500 тис. грн. Доїльні склянки, відра, соскову гуму та інші пристрої можна придбати додатково. 

 На ринку також представлені цілі доїльні зали, укомплектовані всім необхідним. А ряд компаній пропонують збудувати такі зали на замовлення.

 4.Підготувати корми

Основні заготовки – сіно і солома. Сіна знадобиться 1 тонна на голову на рік, соломи – як для підстилки, так і для годівлі – 1 тонна на рік.

 Влітку – пасовище і зелена трава. Взимку, крім грубих кормів, високоудійним козам дають суміш розмелених концентрованих кормів. Можна також давати картопляне лушпиння і кухонні відходи, здобрені борошном або комбікормом. Полюбляють кози гарбузи (подрібнені), буряки, моркву, ріпу, капусту тощо, сиру і варену картоплю. Обов’язковими є мінеральні корми. Кухонну сіль використовують протягом року. Як молодняку, так і дорослим козам у суміші з кормами згодовують також товчену крейду.

Коли йдеться про годівлю, слід пам’ятати ще один важливий момент. Кози можуть їсти різні види кормів, зокрема силос та сінаж. Утім, якщо з їхнього молока виготовлятимуть сир, кислі корми не годяться! Якщо молоко перероблятимуть на сухе чи продаватимуть як питне, можна комбінувати всі наявні корми.

5.Реалізувати продукцію

         Молочні продукти після отримання відповідних дозволів можна реалізовувати у супермаркетах, школах, дитячих кухнях тощо. При великих щоденних об’ємах виробництва (від 100 літрів) реалізувати все молоко буде складно.

 

         Проблему збуту частково вирішує створення при фермі цеху переробки. Можна організувати пастеризацію і стерилізацію молока, виробництво йогурту, вершків, сиру. Це фактично гарантує реалізацію всієї продукції, до того ж, за більш вигідною ціною.

ДО РЕЧІ: Як працюють і заробляють успішні козині ферми в Україні

Важливий момент – правильний маркетинг. Якщо виробники здатні зацікавити покупця нестандартними пропозиціями – проблему успішного продажу буде вирішено. Таким шляхом пішов власник «Доооброї ферми», що в селі Івки Київської області, – Тарас Ложенко. 

Тарас Ложенко – власник «Доооброї ферми» у процесі приготування сиру

Він навчався сироварінню у Франції і на честь французького вчителя назвав сир, виготовлений за французьким рецептом, – «Марк». Його натирають тільки соленою водою, без використання консервантів і ароматизаторів. М’який cир «Віктор» він назвав на честь голландського сировара, який поділився своїм рецептом. Смачні «родзинки» продукції – козиний сир з горіхами, зірою, мигдалем, кардамоном, імбиром, вишнею.

«Доообра ферма» вдалася до дієвого маркетингового кроку. На їхньому сайті можна замовити пробну доставку продукції. Доставка по Києву – двічі на тиждень безпосередньо в офіс чи додому. До того ж чималий об’єм продукції регулярно закупляють еко-магазини.

 БУДЕ ЦІКАВО: Козине молоко в порівнянні з коров'ячим [ВІДЕО]

Та сировари вбачають секрет свого успіху не так в рекламній «розкрутці», як у високопрофесійному виготовленні сиру. «Коли про нас ще ніхто не знав, – розповідає власник ферми Тарас, – ми створили власний сайт. Однак більшість людей, які до нас приходили, про нього навіть не чули. Отож спрацювало «сарафанне» радіо: всі йшли до нас за доброю рекомендацією друзів чи знайомих по найкращий домашній сир».