Menu
RSS

ТВАРИННИЦТВО » ПТАХИ

Як підвищити яйценосність курей

  • Автор: Ніна Козакова
  • Перегляди: 9968
Як підвищити яйценосність курей

Кількість знесених яєць - основний показник продуктивності курей.

Яйценосність важлива не лише для курей яєчних порід, а й для м'ясних порід, оскільки визначає їхню плодючість, тобто кількість м'яса, що можна отримати від потомства кожної курки.

При промисловому розведенні курей використовують лише один цикл. Адже у певному віці курка досягає статевої зрілості - початку яйцекладки, і за оптимальних умов утримання інтенсивність яйцекладки після цього швидко наростає і досягає максимуму. Потім інтенсивність поступово знижується, курка линяє і припиняє яйцекладку. Перелинявши, птиця знову починає нестися, і повторюються ті самі цикли. Таким чином із віком несучість курей знижується на 10-15 відсотків. Іноді в окремих курей у другому циклі несучість не знижується, а, навпаки, збільшується. І тоді на яєчну продуктивність великий вплив мають умови утримання, догляду та годування.

Одними з найкращих яєчних порід курей є такі

Крос "Борки-117"

Крос "Борки-117"

Рекордні показники продуктивності гібридних несучок сягають 330—345 яєць за рік яйцекладки. 

Крос "Хайсекс коричнєвий"

Крос "Хайсекс коричнєвий"

Кількість яєць - 319 шт. Середня маса яйця - 63.5-64.5г. Кількість яєць на одну несучку за весь період - 21 кг.

Читайте більше: Найкращі породи курей і кроси [ФОТО]

Від чого залежить несучість курки?

Несучість курей визначається багатьма факторами: походженням, сезоном виведення, статевою скоростиглістю, віком, рівнем відгодівлі, тривалістю освітлення приміщення протягом доби (особливо це важливо в зимовий час), часом утворення яйця і типом годування тощо.

Чим більше часу витрачається на формування яйця, тим менше їх курка зносить за певний період. Якщо яйце формується за 24 години або більш короткий час, курка несеться щодня, якщо ж на формування яйця витрачається більше часу, то в яйцекладці спостерігаються перерви. Несучки кращих кросів яєчних порід за рік дають 300 і більше яєць.

Крім кількості велике значення має якість яєць: їхня маса, форма, міцність і колір шкаралупи, хімічний склад білка і жовтка, а також ряд інших показників.

Чи знаєте ви що...

Від чого залежить несучість курки?У курей функціонують тільки лівий яєчник. В яєчнику диких курей налічується до 500 зачатків яєць, а у свійських курей їх близько 4 тисяч. Максимальна несучість курки за все життя становила 2036 штук.

Як підвищити несучість курей (перевірені методи)

Ось деякі перевірені методи, які допомагають підвищити несучість курей.

  • Довести тривалість світлового дня до 13 годин - іноді досить просто повісити лампочку-економку.
  • Тримати курей зимою при плюсовій температурі.
  • Годувати курей якомога раніше уранці і за годину до сну.
  • Додавати дріжжі в корм - розвести в 1,5 літрах теплої води 30 грамів дріжджів (свіжих), додати їх в 1 кілограм мучного корму і витримати в теплі біля дев'яти годин.
  • Додавати в корм подрібнену яєчну шкаралупу.
  • Давати курям дрібний гравій, черепашки, гашене вапно, пісок, сіль і пічну золу.
  • Годувати курей харчовими відходами, сиром, подрібненими кістками, але в міру, не перегодовуйте.
  • Деякі птахівники садять курей на "голодовку", чим за 5-7 днів викликають линьку і початок нового циклу яйценосності.

Це випробувані мною методи. Якщо маєте власні, будь ласка, доповнюйте :)

На додачу: чим цінні курячі яйця?

Від чого залежить несучість курки?

У свіжому курячому яйці міститься приблизно 56 відсотків білка, 32-жовтка і 12 відсотків шкаралупи разом з оболонками.
Хімічний склад курячого яйця такий:

  • 65-70 відсотків - вода,
  • 31-34 відсотка - сухі речовини,
  • 11-13-протеїн,
  • 11-12 - жир,
  • 0,8-1,0 відсоток - вуглеводи.

Одне яйце задовольняє добову потребу організму у вітамінах

  • В2 - на 10-12%,
  • О - на 10-40% (залежно від віку),
  • А - на 15-16%,
  • В12 - на 50-100%.

Завдяки високому вмісту лецитину наявність в яйці холестерину не призводить до накопичення його в організмі людини (зрозуміло, при помірному вживанні).

Традиційний відео-десерт. Журналісти телеканалу "Інтер" розбиралися чи є різниця між "магазинними" і домашніми яйцями та провели експертну оцінку яєць від різних виробників.